sunnuntai 3. tammikuuta 2016

palmuöljy

Anteeksi viikkojen radiohiljaisuus. Viimeiset viikot Balilla sujuivat tehokkaasti siskon kanssa lomaillessa, jolloin kolusimme lisää gilin saarta ja tutustuimme Nusa Lembonganiin. Muutaman viikon takaakin jäi juttuja ja tarinoita kerrottavaksi, mutta tulkoon tässä nyt yksi niistä tärkeimmistä asioista, jonka haluan jakaa myös teille muille. 



Osallistuimme yhtenä iltana hyväntekeväisyys iltaan, jonka tulot siirrettiin Indonesian metsäpalojen estämiseen ja tiedon jakamiseen. Euroopassa näistä metsäpaloista ei ole tainnut olla kuin muutamia mainintoja, lähinnä että metsä palaa ja ne taitavat olla tahallaan sytytettyjä. Tosiasiassa nämä metsäpalot ovat vuosittainen ilmiö viimeisen 50-vuoden ajalta, jotta saadaan lisää viljelymaata palmuille, jotta saadaan palmuöljyä käyttämiimme tuotteisiin. Palmuöljyä on suurimmassa osassa tuotteista joita käytämme, ruokatuotteista kosmetiikkaan. Mutta on paljon tuotteita, joissa ei palmuöljyä ei käytetä. 
kuva täältä
Palmuöljytuotanto aiheuttaa valtavasti päästöjä ja itseasiassa Indonesian palmuöljytuotannon päästöt ovat vuosittain enemmän kuin maailman liikenteestä aiheutuvat päästöt yhteensä. Palmuöljytuotannon vuoksi metsää eläimineen tuhotaan, poltetaan turvemaata, joka voi palaa kerrallaan viikkoja. Vaikutukset näkyvät niin ilmastonmuutoksessa kuin paikallisten ja lähialueiden asukkaiden päivittäisessä elämässä. Ilma, jota näillä paloalueilla ja niiden lähettyvillä hengitetään, on täynnä myrkkyjä ja useita ihmisiä on sairastunut ja jopa menehtynyt paloihin liittyen. Tänä vuonna mitattiin ilmanlaatua ja paloalueiden läheltä saatiin lukema 2900 - terveydelle haitallinen lukema alkaa numerosta 10, voidaan vain miettiä millainen vaikutus näillä saasteilla on luonnolle, ihmisille ja eläimille. Eläimet mm. orangit joutuvat pakenemaan luonnollisilta elinalueiltaan ja moninpaikoin elinalueet alkavat olla lopussa, mikä tarkoittaa myös eläinten mahdollista sukupuuttoon kuolemista. 

Kuva täältä
Tänä vuonna metsäpalot aiheuttivat entistä suuremman katastrofin viivästyneen sadekauden vuoksi. Yritykset, jotka vastaavat palmuöljyn kasvattamisesta luottavat sadekauden sammuttavan palot, mutta tänä vuonna asiat menivät toisin. Resurssit ja kalusto eivät riittäneet palojen sammuttamiseen, valtio ei myönnä ongelmaa eikä kykene antamaan varoja palojen rauhoittumiseksi. Tänä vuonna Indonesiassa paloi metsää 1,7 miljoonaa hehtaaria, mikä siis vastaa suurempaa aluetta kuin Pohjois-Savo yhteensä. 
kuva täältä
Se mitä me voimme tehdä, on tiedostaa tilanne ja pyrkiä valitsemaan tuotteemme ja tavaramme niin, että katsomme niiden olevan palmuöljy vapaita. Palmuöljyä tehdään meidän vuoksemme, joten omat valintamme vaikuttavat siihen mihin tilanne kehittyy. Esimerkiksi The Body Shopin tuotteet on joko palmuöljy vapaita tai niissä on käytetty vastuullisesti tuotettua palmuöljyä. Toblerone on palmuöljy vapaata! Tuotteita löytyy kyllä, vaaditaan vain hieman viitseliäisyyttä, mutta pienistä joista kasvaa suuri virta ja muutoksia voidaan tehdä. Jos et itsesi tai muiden ihmisten, niin edes orankien tähden. 
Kuva täältä
Kuva linkkien kautta pääset lukemaan lisää aiheesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti