Olen suvultani Mölsä, eli se tarkoittaa, ruoka on merkittävä asia onnellisuuteni kannalta.
Ennen kun kuulin mahdollisuudesta opiskella Balilla, olin lähdössä Italiaan - koska pasta. Tai Espanjaan - koska viini ja tapakset. Bali ja aasialainen ruoka voitti kuitenkin tämän kilpailun. Kunnes jossain vaiheessa hoksasin, että en tiedä yhtään millaista on Balilainen tai edes Indonesialainen ruoka. Nyt tiedän, se on jotain paistettua.
itsetehty välipala |
Bali on turistikohde, mutta siltikään en ole vielä nähnyt yhtään ravintolaa, jossa olisi valkoiset pöytäliinat ja asiallisesti pukeutuneet tarjoilijat, valkoinen liina kyynärvarrellaan. Ravintoloita kutsutaan täällä warungeiksi. Ne ovat yleensä pieniä, autotallin näköisiä hökötyksiä, joissa on joskus ruokapöytiä ja joskus taas pieniä muovisia laatikoita, joilla istuskella. Hienommissa warungeissa on myös sisätila ja joskus warung tarkoittaa skootterissa kiinniolevaa lasilaatikkoa, jonka sisällä on erilaisia ruokamöhkäleitä.
Kuvassa koulumme "ruokala" ja tyypillinen ruoka-annos riisillä, kanalla, kasviksilla
Balilainen ruoka on hyvin laaja-alaista, sillä se saa vaikutteita vanhasta Japanista, Kiinasta, Thaimaasta ja Arabimaista. Ja yleensä ruoka on jotenkin paistettua. Siinä on paljon kasviksia, Erilaisia lihoja, riisiä, nuudelia ja aina, lähes aina paistettu kananmuna. Katsoin yhtenä päivänä asuntomme warungin ruokalistaa, enkä löytänyt yhtään ruokaa missä ei olisi kananmunaa. Myös nuudelikeiton päälle laitetaan paistettu kananmuna.
Monissa warungeissa sinulle annetaan kori, johon laitetaan kasa riisiä. Sitten saat valita monista valikoimista mitä ruokaa haluat ja yleensä et tiedä koskaan mitä lautasellesi, tai siis korillesi, saat. Ruoka on vaihtelevasti hyvää, joskus aivan liian tulista, mutta joskus meille Katriinan kanssa iskee valtava kokkaushimo ja lemppari ruuaksemme on muodostunut leirinuotiolla valmistettu kookoskermainen-tomaatti-sipuli pasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti